Als eerste stap richting het worden van een hacker, is een Linux-installatie vereist. Ik kies voor de meest gebruiksvriendelijke versie in eerste instantie, Ubuntu 16.04, omdat ik nog te weinig ervaring heb met Unix.

De eerste vraag die daarbij naar boven komt is natuurlijk: hoe installeer ik Ubuntu naast Windows 10 op dezelfde computer?

Die vraag heb ik uitgezocht vandaag door wat te googlen en door het volgende handige filmpje te volgen. Mijn eigen proces schrijf ik hieronder uit.

1. Download Ubuntu

De laatste versie van Ubuntu (nu, op 01-05-2017, is 16.04) vind je via https://www.ubuntu.com/download. Daar kun je het download-proces doorlopen en eventueel nog een donatie doen. Dit heb ik nog niet gedaan, omdat ik eerst wil kijken hoe het bevalt.

Uit de download volgt een .iso-bestand. Deze kun je echter niet zomaar gebruiken om een installatie mee te forceren.

2. Download UNetbootin

De .iso moet worden omgezet naar een werkende installatie, dit is wat UNetbootin doet. Deze pakt het .iso-bestand uit en converteert zo jouw USB-stick naar een opstartmechanisme voor de installatie.

UNetbootin vind je hier: https://unetbootin.github.io

Zorg dus voor een USB-stick (minimaal 2GB) zodra je hiermee aan de slag gaat.

Tijdens de installatie hoef je alleen maar aan te geven waar je het .iso-bestand hebt opgeslagen en hij gaat voor je aan de slag!

3. Opstarten vanuit de Ubuntu-USB

Deze stap was lastiger voor mij dan in het filmpje naar voren kwam. Mijn PC startte namelijk niet vanzelf op in de installatiemodus en dus was het nog even zoeken hoe ik dit kon forceren. Zelf heb ik momenteel een ASUS ZenBook en dus ging ik op zoek via 'asus boot hotkey' om te zien welke toets ik herhaaldelijk in moest drukken. Wellicht gaat dit bij jou een stuk makkelijker :).

Mocht je ook een ASUS laptop hebben dan heeft deze pagina mij uiteindelijk geholpen: https://www.asus.com/nl/support/faq/1008829 (F2 inhouden en de opstartknop ingedrukt houden, waardoor de computer in een soort error-mode terecht komt.. beetje gek, maar het werkte :)).

In die modus selecteer je vervolgens opstarten vanuit USB en voilà de Ubuntu-installatie start!

4. Ubuntu installeren

De installatie spreekt redelijk voor zich. Je kunt ervoor kiezen Ubuntu eerst uit te proberen (zonder installatie), ik heb 'm echter direct geïnstalleerd. Daarna:

En bam, deze stap hebben we voltooid!

5. Opnieuw opstarten

De geforceerde opnieuw opstarten knop verschijnt en kun je gerust indrukken. Vanaf nu hebben we een dual-boot scherm! We kunnen kiezen uit Ubuntu en Windows :).

Kies voor Ubuntu en je komt op je kersverse desktop terecht.

De eerste basisbeginselen om het hacker worden te faciliteren zijn gelegd!

Notitie

Dit artikel is onderdeel van mijn blogserie over het worden van een hacker. Vragen, opmerkingen en verbeteringen zijn altijd welkom via daan@daan.onl